Lavanta : Lavanta hakkında çok şeyler yazılıp söylenmesine rağmen.: Ballı babagiller ailesine ait olan, Lat. Lavandula offıcınalis veya lavandula angustifolia diye adlandırılan türünden çoğaldığı bilinmektedir. Lavantanın üretim merkezi Fransa – Provence olarak bilinir. Tüm Akdeniz ülkelerinde, İspanya, Fas, İtalya, eski Yugoslavya’nın yanı sıra son yıllarda da yurdumuzun Isparta ve Konya yörelerinde de ekimine başlanmıştır. Yurdumuzda ekilen tür ise Lavandin ( Melez lavanta ) dır.
Bunun yanı sıra İngiltere ve Arjantinde de üretimi yapılmaktadır. Üretimi ve ticareti yapılan alt türlerinin toplamı yaklaşık 2avanta ile kişilerin deneyimleri zaman içerisinde o kadar çok ki, lavantanın karakterleri kadar diyebiliriz. Bunlar değişik araştırmalar-dökümanlar ve kitaplarla anlatılmıştır. Çekimser kalmadan önce kişi kendisi lavantanın kokusunu tanımalıdır. Şayet koku ağır gelirse ( yağ lambalarında ), dozajını düşürerek o zarif kokuya ulaşabilir0 civarındadır
ÖRGÜ,TAKI,PASTA,SAĞLIK,YEMEK...
enter>
Get cool stuff at BlingPixie.com
Get cool stuff at BlingPixie.com
21 Ağustos 2007 Salı
lavantanın cilde yararları
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder